Hoe is het om als meisje met een bruine huidskleur op te groeien tot jonge vrouw in de jaren vijftig, zestig, zeventig in Nederland? Hoe is het om met een geheim en een gevoel van schaamte op te groeien?
Geremigreerd naar Suriname maakt Tirza een staatsgreep mee in 1980 en leeft dan onder een militaire dictatuur. Weer in Nederland wordt ze in de jaren negentig bij ‘de allochtonen’ ingedeeld. Nederland is intussen een multiculturele samenleving geworden als gevolg van het koloniale verleden, het rekruteren van gastarbeiders en het ontvangen van vluchtelingen.
In ‘De gekleurde bastaard’ vertelt Tirza over haar belevenissen in Nederland en Suriname. Haar persoonlijke verhaal is verweven met de geschiedenis van beide landen. Die geschiedenis van Nederland met Suriname, die nog geen voltooid verleden tijd is.
Tirza Drisi (Paramaribo, september 1953) verhuist in 1956 van Paramaribo naar Den Haag, gaat naar de lagere school, naar de HBS en een jaartje naar de VU. Ze remigreert in 1978 naar Suriname en keert in 1989 terug naar Nederland. Aan de TU Delft is Tirza werkzaam als vakgroepsecretaresse tot 2004. Dan rondt ze de avondopleiding tot lerares basisonderwijs af en maakt de overstap naar het onderwijs. Omdat ze regelmatig te horen krijgt, dat haar levensverhaal bijzonder is, besluit ze dat verhaal op te schrijven. Na haar pensionering heeft ze daar de tijd voor gevonden.